Lissese Apotheek

Koninginneweg 87 2161 ZB Lisse Tel:0252 411 850

Medische Encyclopedie

Medische encyclopedie > Klachten zoeken > Klachten overzicht > Infecties in de mond

Inhoud

Infecties in de mond

Wat zijn infecties in de mond?

Bij een infectie in de mond is er sprake van een ontsteking van het mondslijmvlies, de tong of het tandvlees. Meestal is er sprake van een ontsteking van het tandvlees. Dit kan vele oorzaken hebben, maar vaak speelt onvoldoende gebitsverzorging een rol. De klachten zijn vervelend, maar infecties in de mond kunnen in het algemeen geen kwaad.

Een veel voorkomende mondinfectie betreft aften. Aften zijn kleine grijswitte plekjes met een rode rand aan de binnenkant van de wang of lippen. Aften kunnen ook op uw tong of onder de tong en zelfs op het gehemelte (verhemelte) zitten. Soms zitten er kleine kuiltjes (kratertjes) in de aften. Aften kunnen de hele dag pijn of een branderig gevoel geven. Eten doet pijn. De precieze oorzaak is niet goed bekend. Ze ontstaan door blaasjes die stuk gaan en dan ontstoken raken. Aften zijn pijnlijk. In het algemeen verdwijnen ze vanzelf binnen één tot twee weken.

Kan ik er zelf iets tegen doen?

Het belangrijkste dat u zelf kunt doen, is de kwetsbaarheid van het slijmvlies in uw mond zo klein mogelijk te maken. Roken, snoepen en een slecht onderhouden gebit maken uw mond kwetsbaar.

  • Verzorg uw gebit goed; ga ieder half jaar naar de mondhygiëniste of naar uw tandarts.
  • Snoep weinig.
  • Rook niet.
  • Eet gezond, vezelrijk en met veel groente en fruit.
  • Poets met een goede tandpasta en houd de ruimtes tussen uw tanden schoon met floss of met tandenstokers.

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

  • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

  • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

  • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

  • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

  • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

  • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

  • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

  • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

  • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Chloorhexidine voor in de mond
Chloorhexidine doodt vele soorten bacteriën die in de mondholte voorkomen en ontstekingen of tandbederf kunnen veroorzaken. Chloorhexidine maakt de celwand van bacteriën kapot waardoor ze afsterven.

Natriumwaterstofboraat voor in de mond
Natriumwaterstofboraat heeft een ontsmettende en reinigende werking. Het wordt gebruikt na tand of mondheelkundige ingrepen (om wondinfecties te voorkomen) en om ontstekingen in de mond te voorkomen.

Hexetidine voor in de mond
Hexetidine doodt vele soorten bacteriën die in de mondholte voorkomen en ontstekingen of tandbederf kunnen veroorzaken. Hexetidine remt de energievoorziening van bacteriën waardoor ze afsterven.

Waterstofperoxide voor in de mond
Waterstofperoxide werkt ontsmettend. Het doodt vele soorten bacteriën die in de mondholte voorkomen en ontstekingen kunnen veroorzaken. Het wordt gebruikt ter voorkoming van infecties in mond of keel, of ter bestrijding van tandvleesontsteking.

Salicylzuur met rheum
Salicylzuur met rheum wordt gebruikt als aanvulling op de behandeling van een tandvleesontsteking. Salicylzuur remt licht de groei van sommige soorten schimmels en bacteriën. Door rheum trekken de bloedvaten in het tandvlees samen. Hierdoor voorkomt het dat een bloeding van het ontstoken tandvlees ontstaat.

Kamille voor in de mond
Kamille wordt soms gebruikt voor kleine ontstekingen in de mond. Het werkt licht ontsmettend. Men gebruikt voor deze toepassing kamillethee of mondspoeling.

Tetracycline voor in de mond
Bacteriën die in de mond zitten, kunnen de aften verergeren. Tetracycline remt de groei van bacteriën. Het werkt ook ontstekingsremmend. Hierdoor kunnen de aften sneller genezen. Tetracycline voor in de mond wordt gebruikt bij mensen die veel of hardnekkige aften hebben of mensen die vaak een uitbarsting met aften hebben.

Lidocaïne in de mond
Lidocaïne maakt de huid en slijmvliezen gevoelloos. Het wordt gebruikt tegen pijn bij aften.

Apremilast in de mond
Apremilast remt ontstekingen en werkt tegen aften door de ziekte van Behçet. Bij de ziekte van Behçet richt uw afweer zich tegen uw eigen lichaam. Hierdoor ontstaan ontstekingen, zoals pijnlijke aften in de mond.

triamcinolonacetonide in de mond
Triamcinolonacetonide remt ontstekingen en zwelling. Het wordt gebruik tegen aften.

Terug naar overzicht