Lissese Apotheek

Koninginneweg 87 2161 ZB Lisse Tel:0252 411 850

Medische Encyclopedie

Inhoud

Hoofdroos

Wat is hoofdroos?

Bij roos zitten er veel kleine, witte velletjes op uw hoofdhuid. Ze zitten vaak ook los in uw haar.

Uw hoofdhuid kan ook jeuken en rood zijn.

Roos kan geen kwaad en is niet besmettelijk. Het zorgt er ook niet voor dat u kaal wordt.

Meestal verdwijnt roos na een tijd vanzelf. Het kan wel weer terugkomen.

Kan ik er zelf iets tegen doen?

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Bij de apotheek zijn verschillende shampoos tegen hoofdroos verkrijgbaar. Een shampoo waar seleensulfide in zit, is een goede keuze als de andere adviezen niet hebben gewerkt. De shampoo met seleensulfide is een medicinale shampoo. Het kan ook gebruikt worden tijdens de zwangerschap. Als u borstvoeding geeft, vraag dan wel eerst advies aan uw arts.

Gebruiksaanwijzing seleensulfide shampoo

  • Was uw haar altijd eerst met een milde of pH-neutrale shampoo en spoel die goed uit.
  • Masseer dan het medicijn stevig in en laat het ten minste 5 minuten intrekken.
  • Spoel daarna weer goed uit.
  • Gebruik de shampoo de eerste 2 weken 2x per week, de volgende 2 weken 1x per week en daarna naar behoefte totdat de klachten zijn verdwenen (max. 4 weken).

Wilt u uw haar vaker wassen, dan kunt u het de andere dagen wassen met een milde of pH-neutrale shampoo. Het is dan wel raadzaam de shampoo met seleensulfide 3 of 4 keer per week te gebruiken in plaats van 1 of 2 keer per week. Als u uw haar tussendoor wast met gewone shampoo, werkt de shampoo met seleensulfide namelijk minder goed.

Seleensulfide kan metalen voorwerpen aantasten. Doe dus voor gebruik uw horloge en sieraden af. Verder heeft het een onprettige geur.

Bijwerkingen komen niet vaak voor. Huidirritatie, vetter haar, haaruitval en haarverkleuring kunnen voorkomen. Bij chemisch beschadigd en grijs haar komt verkleuring vaker voor. Als u last heeft van de bijwerkingen of bij overgevoeligheid voor een van de werkzame bestanddelen is het beter over te stappen op een ander medicijn. De huisarts kan dan bijvoorbeeld een shampoo met ketoconazol voorschrijven.

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

  • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

  • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

  • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

  • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

  • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

  • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

  • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

  • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

  • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Bel uw huisarts als u 1 of meer van de volgende dingen voor u kloppen:

  • U heeft maar op 1 plek velletjes in uw haar. Of op een paar plekken.
  • U heeft naast velletjes ook korstjes in uw haar.
  • U heeft naast velletjes ook vocht of bloed op uw hoofdhuid.
  • U krijgt ook velletjes op uw voorhoofd of in uw gezicht.

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Antiroos-shampoo met seleensulfide
Antiroos-shampoos verminderen de iets verhoogde aanmaak van huidsmeer en schilfers van de hoofdhuid. De schilfers, korstjes en jeuk zullen verminderen of verdwijnen. Deze shampoos zijn zonder recept verkrijgbaar bij drogisterij en apotheek.

Shampoo met ketoconazol
Ketoconazol shampoo werkt tegen schimmelinfecties. Dit medicijn is alleen op recept verkrijgbaar.

Bijnierschorshormonen op de huid
Bijnierschorshormonen, ofwel corticosteroïden, op de huid, stillen de jeuk die ontstaat bij hoofdroos door het vrijkomen van te veel talg en vet. De neiging tot krabben neemt af en de hoofdhuid kan zich herstellen, wordt soepeler en zal er beter gaan uitzien. Voorbeelden zijn hydrocortison en hydrocortisonacetaat.

Terug naar overzicht